četvrtak, 04 Juni 2020

Ko je na web-stranici: 44 gostiju i nema prijavljenih članova

irmaM

Irma M., iako djevojcica od 14 godina, bila je slucajno u našem ramazanskom projektu pomaganja starijih i iznemoglih. U jednoj sarajevskoj džamiji nam je ukazano na ovu djevojcicu. "IRMI VAM JE NAJPREcE POMOcI" bile su rijeci jedne starije nane s kojom smo razgovarali o dodjeli sadake koju su donatori uplatili ovoga Ramazana.

Zainteresovali smo se za Irminu pricu i doznali da je to djevojcica veoma siromašna i da ima još petoro brace i sestara. Živi sa ocem i majkom koji nigdje ne rade i ne ostvaruju nikakva primanja, u sarajevskom naselju nedaleko od Grbavice. Devastiranu kucu im je iznajmio neki "Almir" i dugo vremena naplacivao kiriju, da bi na kraju došao pravi vlasnik i rekao da ne poznaje nikakvog Almira. Irma je ovog Ramazana predala dvije hatme u sarajevskoj Bakijskoj Džamiji.

Cistom odjecom i licem, pa i crvenom mašnicom na mahrami odaje nam sliku uredne i veoma odgojene djevojcice. Ali Irma nikada nije nikome dala do znanja da ona živi u veoma siromašnim okolnostima. Da nemaju novaca za odjecu, hranu, školske knjige. Svi spavaju u jednoj sobi, i sretni su da imaju veš mašinu. Majka Rifa, svo 6-toro djece (Irma, Irfan, Ifeta, Isamudin, Faris, Ismet) drži veoma cisto i odgaja tako da su svi zadovoljni. Kada smo ih posjetili nismo imali dojam koji nas uvijek prati kod familja koje traže pomoc, mada je njima pomoc neophodno potrebna.

U ovoj porodici nije bilo tuge zbog siromaštva. Otac radi kao nadnicar, kada ga neko pozove na "irget". Ne rijetko su na kazanu "Crvenog krsta". U Razgovoru saznajemo da su djeca marljivi i dobri caci. Rifa se jako obradovala donaciji koju smo im urucili rekavši: " Ja jutros razmišljam kako cemo ove godine za drva, pa da svima koji su poslali ove pare, Allah dadne što požele." Irma je taj dan bila u školi, a njezin babo negdje u pribavljanju hljeba za svoju porodicu.

Sadake pokrecu ovaj apel da im pomognemo u novcu. Pokrecemo i apel, ako neko želi da preuzme skromno stipendiranje jednog djeteta u školi. Sve informacije i kontakt podatci preko www.sadake.com i našeg kontakt formulara.

 

       IrmaMKuca    IrmaMVes2

IrmaMVes

 

UPDATE Oktobar 2012.  Irmi je predata pomoc i stipendije za ovu skolsku godinu.

irma_pomoc

 

 

STOP! Radikalizaciji i fanatizmu

podrzimo
Bild: © DDRockstar - Fotolia.com

Online za poplave