srijeda, 21 Oktobar 2020

Ko je na web-stranici: 18 gostiju i nema prijavljenih članova

Mujo_smallCetveroclana porodica Muminovic iz Donjih Rainaca kod Kalesije živi u šest kvadrata.
Mujo i njegova porodica su zaista oni kojima treba pomoci i to što prije. Neimaština i teški uslovi života traju evo godinama. Mujo je vec na rubu ocaja, jer ponesteje svega. Doslovno svega.
HO Sadake poziva sve one koji imaju želju da ovoj porodici ublaže ovo stanje, da uplate skromnu sadaku, koju ce tim naše organizacije uskoro odnijeti u Kalesiju do Muje.

Kako nam kaže Mujo Muminovic, ni sam ne zna kako i od cega preživljavaju sve ove godine.
"Težak je život koji sada živim, nema se posla. Živim sa suprugom i dvoje djece. Nemam nikavih primanja, ni djecijeg doplatka, zato što mi jedno dijete nije upisano u knjigu rocenih", govori Mujo Mumnovic na pocetku razgovora.

Kako kaže, ljeti zaradi oko 250 KM ukoliko ga neko zovne da radi i s tim novcem kupi malo hrane za zimnicu.

"Ali i to je rijetko. Ja volim raditi i volio bih da imam neki stalni posao. Ali, svako voli u najam uzeti sposobnijeg i mlaceg covjeka. Ovo je život od danas do sutra. Po citavu noc ne mogu zaspati, ubi me psiha...", kaže Mujo.

Muminovici žive u sobi trošne kuce bez WC-a.


"Kupamo se samo ljeti na rijeci Spreci. Zimi se brišemo mokrim peškirima. Ovom djetetu koje ide u drugi razred nemam za šta kupiti sendvic tako da u školu nerijetko ode gladan. Nekoliko puta su mi iskljucivali struju, jer nemam cime platiti. Evo, sada imam vec dva racuna za platiti i cekam da mi je docu iskljuciti", kaže Mujo.

Kaže, živi dan za danom. cesto i sam zaspi bez vecere kako bi njegova djeca imala šta jesti prije spavanja.

"Po dva dana mogu trpjeti glad. Ponekad kažem 'Daj Bože da se umre, da neko pomogne ovim ljudima'. Ja bih zahvalio svakome ko mi može pomoci. Ako neko ne može, hvala i njemu", kaže Mujo na kraju. Porodicu Muminovic možete dobiti na broj telefona 061/389-472

HO SADAKE je dogovorila ponovnu posjetu porodici Muminovic i krece uskoro za Kalesiju. Ako želite pomoci Muji i njegovoj porodici pošaljite vašu sadaku na jedan od naših racuna:

okoncana

 

Fotosi porodice Muminovic

UPDATE Maj 2012
Sredinom maja 2012 smo ponovo posjetili porodicu Muminovic iz Kalesije. U prisustvu predstavnika Mjesne Zajednice dopremili smo vece kolicine zivotnih namirnica i dodjelili novcanu donaciju od uplatioca iz Fonda za hitnu pomoc kod HO Sadake.
Mujo se iskreno zahvaljuje svim uplatiocima sadake za njega. Time zavrsavamo ovaj apel u nadi da je ovoj porodici olaksano stanje za jedan duzi period.

u saradnji sa klix.ba

STOP! Radikalizaciji i fanatizmu

podrzimo
Bild: © DDRockstar - Fotolia.com

Online za poplave