nedjelja, 25 Oktobar 2020

Ko je na web-stranici: 122 gostiju i nema prijavljenih članova

Pomozimo Dalili - Sadake.com | Humanitarna organizacija za pomoc u Bosni i Hercegovini

dalilaDelila se je rodila u sedmom mjesecu trudnoce. Roditelji su uvidjeli da se razvija sporije od ostale djece njenog uzrasta, jer dok je bila stara jednu godinu pocela je samostalno da sijedi, a tek u drugoj godini je samostalno prohodala. Njeno kretanje je otežano jer prilikom hoda stopala se podvijaju i konjena idu prema nazad.

Roditelji su njen sporiji razvoj pripisivali tome što je rocena u sedmom mjesecu trudnoce, mada su ipak odlucili da zatraže mišljeneje doktora i urade sva potrebna ispitivanja. Uputili su ih na klasicnu fizijoterapiju i ortopedu, te ih savjetovali da kupe ortopedske cipele i ortoz.

Tacnu dijagnozu nisu im uspjeli dati te su se dolucili za privatnu doktoricu koja je saopcila da Dalila ima cerebralnu paralizu i nikad nece biti poput ostale zdrave djece. Takocer im je naglasila potrebu po svakodnevnim vježbama i razgibavanjima, tako da je to postalo vec i dnevna rutina.

Na srecu Delili se je pružila mogucnost da bi došla u Ljubljanu na Institut RS za rehabilitacij- Soca. U toku samog pregleda djevojcica i njena mama dobile su ohrabrujucu vijest da se Delilino stanje može poboljšati i omoguciti da se razvije u osobu sposobnu samostalo da živi.

Delili je potrebno specijalno biciklo za vježbe i ortoz koji bi joj omogucio lakše i bolje kretanje. Porodica je opet opterecena jer je to za njih veliki financiski teret s obzirom da je jedino otoc zaposlen i da mu je plata jako mala da bi pokrila sve dodatne troškove. Optimisticni su i puni nade u ljude koji su spremni pomoci, bili to poznanici ili stranci.

UPDATE Oktobar 2011

Sadake je poslala jednokratnu pomoc roditeljima male Dalile.

okoncana

STOP! Radikalizaciji i fanatizmu

podrzimo
Bild: © DDRockstar - Fotolia.com

Online za poplave