hrustici-aŠestogodišnji Safet Hrustic, jucer nije išao u školu zbog jakog kašlja i prehlade. Sa tridesetogodišnjom majkom Sanelom, ostao je u hladnom domu trošne kuce u tuzlanskoj ulici Akifa Šeremeta, udaljenoj stotinjak metara od Jalske džamije. Tri godine nemaju elektricne energije, hrane se iz Narodne kuhinje, zimi su bez ogrjeva i smrzavaju se... Nemaju za kiriju.

HO Sadake je obišla ovu porodicu i predala pomoc iz Fonda. Time je ova jednokratna akcija okoncana. 

okoncana

- Danima nemam šta da naložim! Na nas petoro dolazi jedna kantica hrane iz Narodne kuhinje. Pored mene, sina Safeta i supruga Mirsada, u drugom dijelu kuce su svekrva Nazifa i djever Mirzet - kaže Sanela Hrustic, dok šestogodišnji Safet sjedi na nezagrijanoj peci i drhtavim glasom govori: „Mama meni je zima...!".

Prije dolaska u ulicu Akifa Šeremeta živjeli su u naselju Moluhe. Dobili su otkaz jer nisu mogli placati kiriju.

- Preselili smo se u ovu kucu, jer gazda ne traži da mu placamo kiriju. Otkako smo došli, dakle tri godine, niti jedan dan nismo imali elektricne energije. Raniji stanari napravili su dug od 700 KM, a mi nemamo novac da dug saniramo. Živimo u vlazi, a plafoni samo što se nisu srušili - upire prstom u tavanicu ojacena Sanela.sanela_zid_695127184

U takvim okolnostima odrasta šestogodišnji Safet, koji u 21. vijeku, u eri Interneta, zadace radi pod svjetlošcu svijece lojanice.

- Srecom pa nam uciteljica izlazi u susret i ne „zakida" ga. Iako, kao druga djeca nije išao u obdanište, moj Sajo, zna citati i pisati. Prvi je razred, a vjerujte da u školu ide gladan i žedan!

Kaže kako joj je komšinica prije nekoliko dana poklonila garderobu za sina, ali pored odjece i obuce njenoj porodici najneophodniji su hrana i ogrjev. Prognana iz Zvornika

- Nemamo nikakvih primanja. Suprug unosi cumur, radi na dnevnicu, ali otkako je nastupila zima niko ga ne zove niti ima posla. Da nemamo obrok iz Narodne kuhinje crkli bi od gladi! - govori ona.

Njena porodica pocetkom agresije prognana je s podrucja zvornicke opcine. Roditelji su se vratili u Kamenicu, a ona se u mecuvremenu udala za Mirsada.

- Nije nikakvo rješenje i da se vratimo u Kamenicu. Ni tamo ne bi imali struje, vode, ogrjeva... Ne znam kako bi preživjeli, jer tamo nema Narodne kuhinje... - navodi ona.

Svojevremeno je tražila pomoc u Kantonu. Kaže kako su joj uzeli broj telefona, ali da se nikad više nisu javili.

- Ma, niko nam nikad nije pomogao. Ko ne vjeruje u moje rijeci, nek' doce i nek' na licu mjesta vidi u kakvom jadu i bijedi živimo. Nismo daleko, tek dvjestotinjak metara od centra grada. Ponavljam kako nemamo nikakvih primanja, a nedavno su nam rekli kako nemamo pravo na besplatno lijecenje - kaže Sanela Hrustic, koja poziva sve dobre ljude da joj pomognu. Kontakt broj telefona je 066/302 - 167.

 

izvor San